Mобилни мамограф

У нашем Дому здравља у Огранку Батајница, улица Јована Бранковића 1 (улаз из дворишта), биће стациониран Мобилни дигитални мамограф


од 28. 5. 2024. до 9. 6. 2024. године спроводиће се организовани скрининг рака дојке.


Преглед могу обавити све жене старости од 45- 69 година, које у претходне две године нису урадиле мамографију, као и жене после 40. године које имају позитивну анамнезу.


Радно време мамографа је сваког дана од 9.00 до 19.00 часова


Прегледи се могу заказати на бројеве телефона: 060/7171-523 и 060/7171-969 сваког радног дана од 9.00 до 14.00 часова.


Рак дојке је најчешћи малигни тумор и један од водећих узорака превремене смрти код жена у Републици Србији. Стопе оболевања и умирања од рака дојке су у порасту, како код нас тако и у свету. Према прелиминарним подацима Регистра за рак у 2022. години, регистровано је 4489 новооболелих, а умрло је 1646 жена од рака дојке.


Скрининг представља препознавање до тада непознате болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој популацији која не показује знаке болести.


Мамографија представља златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Откривање карцинома дојке у раној фази поред високе шансе за излечење, омогућава и примену поштедних хируршких интервенција, бржи опоравак, смањене инвалидности, бољи квалитет живота као и смањење трошкова лечења и индиректних трошкова болести.


Рад мобилног мамографа чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање као и друштвено одговорних Компанија, је од велике важности у циљу прегледа великог броја жена и раног откривања малигних промена.